Élményközpontú tájékoztató a térség közoktatási vezetőinek

A közoktatás szakmai fejlesztésének zászlóshajója a Komplex Alapprogram

Az Egri Tankerületi Központ területén működő közoktatási intézmények pedagógusai, vezetői vettek részt azon a gyakorlatorientált workshopon, melynek célja az volt, hogy az érintettek tapasztalati ismereteket szerezzenek az Eszterházy Károly Egyetem és konzorciumi partnerei által kidolgozás alatt álló Komplex Alapprogramról.

Dr. Liptai Kálmán rektor köszöntőjében hangsúlyozta: 4 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az EKE a magyar közoktatás meghatározó szereplője lesz. Az intézmény felelős a tankönyvekért, irányítója a pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztésének, valamint egy olyan program kidolgozásában vállal oroszlánrészt, mely alapjaiban gondolja újra az iskolai módszertani kultúrát.

Ballagó Zoltán egri tankerületi igazgató az egyetemmel kialakult hatékony együttműködést emelte ki. Mint mondta, a tankerületi szakemberek szívesen vállaltak részt az egyetem 2018-ban induló új képzésének, a gyógypedagógus képzésnek a kidolgozásában, ugyanakkor a felsőoktatási intézmény számos pályázat elkészítésében és eredményes megvalósításában nyújtott segítséget a tankerületnek. Ballagó hozzátette: az elmúlt időszakban közel 5 milliárd forint uniós forrást nyertek, melyből 3 milliárdot infrastrukturális, 2-t pedig szakmai, módszertani fejlesztésekre fordíthatnak az intézmények. A tankerületi igazgató hangsúlyozta: 2017 végén kijelenthetjük, hogy a magyar köznevelés és a felsőoktatás tekintetében az Eszterházy Károly Egyetem nem megkerülhető! Üdvözölte, hogy a heves megyei intézményvezetők a program keretében első kézből kapnak tájékoztatást a készülő Komplex Alapprogramról.

Dr. Révész László szakmai vezető kiemelte: a megvalósítók célja, hogy a jelenleg is átalakítás alatt lévő NAT változásait lekövetve az egyes alprogramokon keresztül integrálják a tantárgyi tartalmakat.

A rendezvényen résztvevő pedagógusok a Komplex Alapprogram módszereit, alprogramjainak szakmai tartalmát 6 csoportban, óraszimulációkon ismerhették meg. Az élményszerű foglalkozásokon az 5 alprogram egyes tartalmi elemeibe, valamint a DFHT módszerébe nyertek betekintést. Az élménysuli felépítéséről, az órarendi változásokról, az értékelés menetéről, az iskolai dokumentumok átdolgozásáról, a tantárgyfelosztás alakulásáról, valamint a kidolgozás alatt álló segédanyagok felépítéséről Légrádiné Kőházi Tímea és Csontosné Bodnár Gyöngyi tankönyvi munkacsoport-vezetők tartottak előadást.

A tapasztalatok és kérdések összegzésére a rendezvény végén írásban és szóban is lehetőségük nyílt a kollégáknak. A kérdések közt felmerült, hogy milyen eszközigénye van a program bevezetésének és hatékony működtetésének. Válaszában Révész László utalt arra, hogy a programot úgy építik fel, hogy különösebb terhet ne jelentsen az eszközök beszerzése, illetve azokat más pályázati konstrukciók segítségével be tudják szerezni. Arra a kérdésre, hogy hogyan motiválhatók a tantestületek a Komplex Alapprogram elsajátítására az a válasz született, hogy már a jövő év elején induló továbbképzések során szeretnék elérni, hogy a pedagógusok elköteleződjenek a program mellett!